Intranet Areál web

Aktuality

Nezapomínejme na Alzheimera (12.3. 2024)

Nejen v souvislosti s Týdnem mozku přinášíme zamyšlení na aktuální téma. Jak je u nás Alzheimerova choroba rozšířená? Kolik lidí ji má – a přibývá jich? Jak to v současnosti vypadá s léky na Alzheimerovu chorobu? Pomáhají některé léky aspoň trochu? A co naše osobní prevence. Jak bychom měli žít a na co skutečně dbát? O tom všem hovoří Tomáš Petrásek z Fyziologického ústavu v pořadu Planetárium Českého rozhlasu

70 let Fyziologického ústavu AV ČR (11.3. 2024)

Fyziologický ústav Akademie věd České republiky byl založen před sedmdesáti lety, 1. ledna 1954, v rámci (tehdy ještě Československé) Akademie věd. Od té doby se systematicky věnuje výzkumu v oblasti normální i patologické fyziologie. Stále více do hloubky charakterizujeme základní biologické mechanismy se vztahem k člověku a medicíně. Za těch sedmdesát let, které od založení ústavu uplynuly, naše společnost výrazně zestárla a ztloustla. Moderní medicína tak čelí novým výzvám v podobě zvýšeného náporu tzv. civilizačních onemocnění. Hlavním současným cílem Fyziologického ústavu AV ČR je právě výzkum příčin vzniku těchto neinfekčních onemocnění, spojených s obezitou a stárnutím.

K letošnímu 70. výročí založení ústavu připravujeme řadu aktivit. První z nich je série čtyř článků na aktuální výzkumná témata, která vyšla v časopise Vesmír (3/2024):

70 let Fyziologického ústavu AV ČR: Pomáháme odhalovat podstatu závažných onemocnění (Jan Kopecký)

Padesát odstínů malých šedých buněk (Helena Janíčková)

Epitranskriptom: klíč ke zdravému srdci? (Daniel Benák a Markéta Hlaváčková)

Inzulinem to nekončí: Zdravé beta-buňky jsou budoucností léčby diabetu (Lydie Plecitá Hlavatá)

 

 

Začíná Týden mozku! (11.3. 2024)

Týden mozku je festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurovědách, který je součástí Brain Awareness Week (BAW) – celosvětové kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku. Tradici Týdne mozku v České republice inicioval a založil český neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998. 

25. ročník festivalu se koná od 11. do 17. března 2024. Objevte, jak funguje váš mozek, co se skrývá za jeho složitými mechanismy a jak můžete péčí o něj zlepšit svůj život. Zažijte nezapomenutelný zážitek plný inspirace, poznání a zábavy! 


Fyziologický ústav si vás dovoluje pozvat na tři přednášky:
Paměť, věk, a Alzheimerova nemoc: čelíme výzvám stáří

pondělí 11. 3., 14:00/ Praha 1, Národní 1009/3, Akademie věd ČR, sál č. 206

přednáší: ALEŠ STUCHLÍK 


Regulace mikrotubulů – mezi vývojem mozku a neurovývojovými poruchami

úterý 12. 3., 9:00 / Praha 1, Národní 1009/3, Akademie věd ČR, sál č. 206

přednáší: MARTIN BALAŠTÍK


Jak vzpomínky přecházejí z krátkodobé do dlouhodobé paměti

čtvrtek 14. 3., 14:00 / Praha 1, Národní 1009/3, Akademie věd ČR, sál č. 206

přednáší: JAN SVOBODA


Na naše přednášky (i většinu dalších akcí) je třeba si rezervovat místo, vstup je ovšem tradičně zdarma!! Těšíme se na vás! 

Program

 

Dva řešitelé z FGÚ uspěli v soutěži MŠMT Inter-Excellence II USA (19.12. 2023)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlasilo výsledky veřejné soutěže ve výzkumu, vývoji a inovacích LUAUS24 (bilaterální projekty Česká republika – Spojené státy americké) v programu podpory mezinárodní spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích INTER-EXCELLENCE II (kód: LU), podprogramu INTER-ACTION pro projekty s dobou řešení 2024-2028. Z celkem osmi podaných projektů uspěli dva řešitelé z FGÚ se svými projekty "Nové metabolické cesty pohybu lipidů"  (řešitel: RNDr. Ondřej Kuda, Ph.D.) a "Klinická metabolomika a lipidomika jako inovativní nástroje pro diagnostiku a charakterizaci onemocnění srdce a ledvin" (řešitel: doc. Ing. Tomáš Čajka, Ph.D.). Oběma řešitelům gratulujeme!

Alexandra Ptáková obdržela cenu rektorky za mimořádný vědecký výsledek v rámci účelové podpory Grantové agentury Univerzity Karlovy (20.11. 2023)

V pátek 17. listopadu 2023 obdržela Alexandra Ptáková ve Velké aule Karolina Cenu rektorky za absolutně nejlepší vědecký projekt v rámci účelové podpory GA UK. Toto prestižní ocenění bylo uděleno u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva. Publikace, na základě kterých byla cena udělena vznikly v oddělení buněčné neurofyziologie ve Fyziologickém ústavu. 

Ptáková; Alexandra - Mitro; Michal - Zímová; Lucie - Vlachová; Viktorie . Cellular context determines primary characteristics of human TRPC5 as a cold-activated channel . Journal of Cellular Physiology. 2022; 237(9); 3614-3626. DOI IF = 5.6 

Zimová; Lucie - Ptáková; Alexandra - Mitro; Michal - Krůšek; Jan - Vlachová; Viktorie . Activity dependent inhibition of TRPC1/4/5 channels by duloxetine involves voltage sensor-like domain . Biomedicine & Pharmacotherapy. 2022; 152(August)); 113262. DOI IF = 7.5

Helena Illnerová v dokumentárním cyklu Babylon (1.11. 2023)

Fyzioložka, bioložka, která jako první na světě objevila závislost funkce biologických hodin v mozku savců na délce dne během ročních období, ale také vášnivá skautka. To je bývalá předsedkyně Akademie věd ČR, Helena Illnerová, jejíž život je úzce spjatý s Fyziologickým ústavem, kde v roce 1961 začínala svou vědeckou kariéru. Právě jí je věnován jeden z dílů dokumentárního cyklu Babylon, který měl v České televizi premiéru 28.10.2023.

Kateryna Semenovykh získala Pamětní grant Martiny Roeselové (20.12. 2022)

Pamětní grant Martiny Roeselové je určen pro postgraduální studentky a studenty a začínající vědkyně a vědce v oblasti přírodních věd, kteří se snaží skloubit kompetitivní vědeckou činnost s kvalitní péčí o dítě v předškolním věku. Nadační fond IOCB Tech jím podpoří 10 nadějných tváří české vědy ročním stipendiem 150 tisíc korun. Stipendium na rok 2023 při slavnostním ceremoniálu v pátek 16. prosince 2022 obdržela i Kateryna Semenovykh z Fyziologického ústavu AV ČR. Gratulujeme!

Načíst další